Wat is de functie van een kortsluitcircuit / AVDO / bypass klep bij een cv-installatie?

danfoss avdo kortsluitkraan
Danfoss AVDO

Een kortsluitcircuit / bypass / AVDO tref je aan bij een cv-installatie die gebaseerd is op een weersafhankelijke regeling bij een cv-installatie.

Een kortsluitcircuit is noodzakelijk als al je radiatoren voorzien zijn van een thermostaatkraan. In zo'n geval maak je geen gebruik meer van de kamerthermostaat die bepaalt of de cv-ketel brand of niet. In dat geval zorgt de cv-ketel dat hij het water in de leidingen (en radiatoren) constant rondpompt met een bepaalde temperatuur.

Wanneer echter alle thermostaatkranen toevallig uit staan kan het water niet meer rondgepompt worden en kan de cv-ketel zijn warmte niet meer kwijt. In dat geval gaat de ketel "pendelen" of nog vervelender "op storing". Een kortsluitcircuit met een AVDO voorkomt zo'n situatie. De AVDO zal zorgen dat het water toch rondgepompt kan worden.

Plaats bypass

Een kortsluitcircuit of bypass, zorgt dat in alle denkbare situaties een mogelijkheid is om het water rond te pompen. Dit kortsluitcircuit / bypass is een verbinding tussen de aanvoer- en retourleiding van de cv-ketel. Aangeraden wordt om dit kortsluitcircuit op zo'n zes meter van de ketel te plaatsen tussen aanvoer- en retourleiding.

AVDO drukventiel

Als je de aanvoer- en retourleiding met een pijp aan elkaar verbindt zal het warme water uit de ketel deze korte route nemen en zal maar weinig warm water naar de radiatoren stromen want die weerstand is veel hoger. Daarom wordt in dit kortsluitcircuit / bypass een drukventiel toegepast. Dit heet met een vakterm een AVDO. Standaard staat deze AVDO dicht. Pas als de druk oploopt in de cv-leidingen doordat alle (thermostaatkranen van de) radiatoren dicht staan zal de klep van de AVDO automatisch opengaan en kan het warme water toch rondgepompt worden.

Zodra een thermostaatkraan weer opengaat (omdat het kouder wordt) zal de druk in de cv-leidingen lager worden en sluit automatisch dit kortsluitcircuit. De AVDO moet ingesteld worden met alle thermostaatkranen gesloten. Dan wordt de AVDO zo ingesteld dat er net wat water door heen gaat stromen. Dat is dus een klusje voor een cv-installateur.

AVDO alternatief

Een bekend alternatief voor het kortsluitcircuit is gebruik te maken van een handdoekradiator. De handdoek- designradiator heeft dan geen radiatorkraan en staat altijd open. Hierdoor is een doorstroming in de cv-installatie gegarandeerd. Dit is zelfs een prettige oplossing omdat de handdoek altijd wel droog te stoken is, en de badruimte best een graadje warmer mag zijn.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­