Druk in cv loopt op tijdens verwarmen

drukmeter cv-ketel;

Waarschijnlijk heb je recentelijk al reeds water bijgevuld in de verwarmingsinstallatie. Nu valt het je op dat de druk in de cv-ketel oploopt zodra de ketel gaat verwarmen. Is dat gevaarlijk? Kan er wat kapot gaan? Wat moet ik doen om het probleem oplossen?

Wanneer de druk oploopt in je ketel op het moment dat hij aanslaat, dus gaat verwarmen, is er inderdaad iets kapot. Maar, het is een hele bekende fout en is makkelijk op te lossen. Er dreigt geen direct gevaar, je hoeft de ketel niet uit te zetten. Het probleem is een defect drukvat ook wel expansievat genoemd. Het is een reparatie van niets wat een cv-monteur, voordat hij de koffie op heeft, al weer gerepareerd heeft.

Hoe komt het dat de druk oploopt in de cv-ketel?

Op het moment dat de ketel aanslaat en warm water de verwarmingsinstallatie in gaat pompen zal de temperatuur van het water langzaam gaan oplopen. Water wat verwarmd wordt zet uit, neemt dus een groter volume in. Je cv-installatie is echter een gesloten systeem en het water wat dus meer volume inneemt moet "ergens heen". Want als het nergens heen kan dan loopt de druk (te) hoog op. In een cv-installatie is hierin voorzien en dat heet het drukvat (synoniem: expansievat).

Wat doet het drukvat?

Een drukvat is een onderdeel van de cv-installatie die drukverschillen opvangt op het moment dat het wat uitzet of krimpt tijdens verwarming of afkoeling en daarmee zorgt dat de druk in de cv-installatie niet te ver oploopt wat voor gevaarlijke situaties zou kunnen leiden.

Hoe kan je controleren dat het drukvat kapot is?

Tik met een hard voorwerp tegen de bovenkant en de onderkant van het drukvat. Bij een goed drukvat moet het geluid duidelijk verschillend zijn. Bovenin moet het wat dof klinken, onderin wat holler. Als het boven en onder hetzelfde klinkt dan 10 tegen 1 dat het drukvat kapot is.

Wat is de oplossing?

De oplossing is heel simpel, laat het drukvat vervangen. Lees eventueel verder het artikel over het drukvat van een cv-installatie.

Is een hoge druk in de cv-ketel gevaarlijk?

Ja op zich wel, maar in iedere cv-installatie bevindt zich een overdrukventiel. Dat overdrukventiel zorgt er voor dat als de druk té ver oploopt een klein beetje water uit de cv-installatie kan ontsnappen waardoor de druk weer acceptabel is. Je kan dus gerust de cv-ketel aan laten staan tot het moment dat het drukvat gerepareerd is.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­