CV-ketel huren?

honeywell thermostaat aan uit rond

Je overweegt om een cv-ketel te huren. Heeft dan nou voordelen of nadelen ten opzichte van een ketel kopen? Wat is nou voordeliger, een ketel kopen of een cv-ketel huren? Wat houdt een all inclusive huurcontract in en is dat wel zo slim? Welke kosten worden niet gedekt door het huurcontract?

Een ketel kopen is uiteindelijk het goedkoopst. Maar ja, je moet wel genoeg geld daarvoor hebben. Als je een ketel huurt betaal je iedere maand een klein bedragje, dat is te overzien. Meestal is ook het onderhoud en alle reparaties in het huurbedrag verdisconteerd. Je staat dus nooit voor financiële verrassingen. Voordat je overgaat tot het tekenen van een huurcontract voor een cv-ketel is het slim om onze checklist langs te lopen.

Voordelen en nadelen kopen en huren

kopen huren
vrije keuze cv-ketel model keuze cv-ketel model beperkt
veel geld ineens kwijt geen bedrag ineens, klein maandbedrag
goedkoper dan huren uiteindelijk veel duurder dan kopen
onderhoudscontract pas na een paar jaar laten ingaan (of helemaal niet) all-in onderhoudscontract is meestal verplicht (zit in de huurprijs)
onverwachte uitgave vanwege reparaties geen onverwachtse uitgave vanwege reparaties
vrije keuze in wie onderhoud levert en reparaties uitvoert doorbetalen huur na verhuizing verplicht, nieuwe huurder / koper neemt niet altijd het huurcontract over
je bent eigenaar van de cv-ketel je bent niet de eigenaar van de ketel ook niet einde huurcontract
  geen vrije keuze in bedrijf wat onderhoud levert

Wat kost de huur van een cv-ketel?

De kosten van de huur van een cv-ketel verschilt tussen aanbieders maar vooral door het model cv-ketel wat je kiest. Daarnaast kan de huurprijs hoger worden als je de ketel "gratis" voor je wordt geïnstalleerd en of de onderhoudskosten in de huurprijs verwerkt zijn. Reken op een huurprijs startend bij 25 euro per maand inclusief installatie en onderhoud.

Hoeveel duurder is een ketel huren dan van een ketel kopen?

Hieronder hebben we twee situaties met elkaar vergelijken: de kosten voor een nieuwe ketel met installatie, en all-in onderhoud voor 12 jaar lang. Daarnaast staan de bedragen voor de huurkosten van dezelfde cv-ketel.

  koop 12 jaar huur 12 jaar
aanschaf 1100 0
installatie 500 0
all-in onderhoud 12 x 130 = 1560 0
huur - 32 euro per maand (totaal 4608 euro in 12 jaar)
totaal 3160 euro 4608 euro

Huren blijkt in dit voorbeeld 1448 euro duurder te zijn, dat is dus zo'n 46% duurder.

Waar op letten als je een ketel huurt?

Voordat je een ketel huurt moet je natuurlijk net als dat je een ketel zou kopen bepalen wat voor cv-ketel je wilt hebben. Wil je hulp bij het kiezen van een ketel? Gebruik dan onze ketelkiezer. Daarna moet je beslissen of je de installatiekosten van de nieuwe cv-ketel uit eigen zak wil betalen of wil laten verwerken in de huurprijs.

Denk ook na hoe je het onderhoud gaat regelen. Dat kan je natuurlijk laten doen door degene die je de huur van de ketel aanbiedt maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet! Maar vrijwel alle verhuurbedrijven bieden alleen maar cv-ketel huur aan inclusief een all-in onderhoudscontract. Dat is inclusief de eventuele reparatiekosten.

Als je een cv-ketel huurt ga je een contract aan voor doorgaans 12 jaar. Dat houdt in dat je, wat er ook gebeurt, twaalf jaar het maandbedrag moet betalen. Als je inschat dat je binnen twaalf jaar gaat verhuizen is het slimmer om de ketel te leasen omdat die contracten een kortere looptijd hebben. Je kan zelfs overwegen om de ketel te kopen maar het geld te lenen van een bank.

Realiseer dat je voor de huurperiode van meestal 12 jaar lang vastzit aan één partij. Als dat niet klikt of je bent zelfs ontevreden over hun dienstverlening dan kan je niet van ze af.

Onderhoudscontract bij een huur cv-ketel?

Moderne cv-ketels hebben weinig onderhoud nodig. Vroeger moesten de ketels een keer per jaar echt schoongemaakt worden. Die tijd is voorbij. Een nieuwe ketel kan twee tot vier jaar draaien zonder er naar om te kijken. Bij de meeste huurcontracten zit het onderhoudsbedrag in de huurprijs. De eerste jaren betaal je dus eigenlijk teveel.

Wat te doen bij een verhuizing (afkopen huurcontract of leasecontract)?

Wanneer je een ketel gaat huren of leasen ga je een contract aan voor vele jaren. Wat nou als je binnen die periode besluit om te gaan verhuizen? Dan zit je aan het contract vast. Wellicht nemen de nieuwe huurders of eigenaren van het huis het huurcontract of leasecontract van je over. Zo niet dan heb je twee opties: de cv-ketel laten verwijderen en meenemen naar je nieuwe huis, maar daar zijn flinke kosten mee gemoeid. Een andere optie is om het contract af te kopen. Bij afkoop van het huurcontract moet je meestal alle nog resterende maanden huur in een keer betalen.

Is leasen goedkoper dan een cv-ketel huren?

In plaats van een cv-ketel te huren kan je ook een ketel leasen, ook wel huurkoop genoemd. Ja een cv-ketel leasen is goedkoper dan een ketel huren maar heeft ook een paar kleine nadelen. Lees alle voordelen en nadelen in het artikel cv-ketel leasen.

Checklist cv-ketel huren

Als je een cv-ketel gaat huren of gaat leasen controleer dan onderstaande checklist:

 • Staat het huurbedrag voor de hele huurperiode vast of mag men de huurprijs tussentijds verhogen?
 • Kan/mag je de cv-ketel kiezen die je zelf het beste vindt of kan je uit een beperkt aantal ketels kiezen?
 • Wordt een nieuwe thermostaat meegeleverd of moet je die apart bestellen en betalen?
 • Een nieuwe cv-ketel vergt meestal ook een condenswater afvoer en nieuwe dakdoorvoer / schoorsteen, wordt dat apart in rekening gebracht of zit dat in de huurprijs?
 • Als je zeker wil weten dat de verwarming je nooit meer kost dan de huur van de ketel zorg dan dat alle kosten in de huurprijs zitten: installatie, onderhoud en reparatiekosten.
 • Hoe lang denk je nog in dit huis te wonen en hoe lang is de minimale huurtermijn van de cv-ketel?
 • Worden kosten in rekening gebracht als je de huur van de ketel opzegt voor of na einde huurcontract, bijvoorbeeld doordat de ketel verwijderd moet worden?
 • Hoe lang is de opzegtermijn als je het contract wil opzeggen bijvoorbeeld bij een verhuizing?
 • Hoeveel euro wordt maandelijks extra in rekening gebracht voor een acceptgiro als je niet wil dat de huur met een automatische incasso wordt afgeschreven?
 • Worden bepaalde onderdelen uitgesloten in het onderhoudscontract zoals bijvoorbeeld het expansievat?
 • Worden extra kosten in rekening gebracht als je buiten de kantoortijden een reparatie laat uitvoeren?
 • Moet je meer per maand gaan betalen als de huurperiode (meestal na 12 jaar) afgelopen is (omdat dan de kans op storingen toeneemt)?

Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

home­ >huren cv-ketel

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie