CV-ketel typen

remeha avanta cv-ketel

Voordat je een cv-ketel gaat kopen moet je eerste bepalen welke cv-ketel het best bij je past. Je moet een keuze maken of je een ketel wilt hebben die je huis verwarmt een zogenaamde solo ketel, of die ook warm water kan leveren wat een combi ketel wordt genoemd. Kies je voor een combiketel dan is deze leverbaar in drie verschillende uitvoeringen: met platenwisselaar, ook wel doorstroomtoestel genoemd, met ingebouwde boiler of een uitvoering met aparte losstaande boiler. Heb je een zonneboiler of wil je die in de toekomst aanschaffen dan moet je daar tijdens de aankoop mee rekening houden want niet iedere ketel kan samenwerken met een zonneboiler. Hieronder een introductie van de verschillende typen cv-ketels. In de cv-ketel kieswijzer zal aan de hand van antwoorden op vragen de juiste ketel voor je gekozen worden.

Solo cv-ketel

Dit ketel type is een centrale verwarmingsketel die maar één ding kan: het huis verwarmen. Deze ketel is dus niet in staat om warm water te leveren. Je kiest dit type ketel als je een aparte geiser of boiler hebt of wilt kopen.

Combiketel typen

Combiketels, zijn ketels die het huis verwarmen en warm water kunnen leveren voor keuken en badkamer. Een combinatie dus van een cv-ketel en een geiser of boiler. Vandaar het woord "combi". Van de combiketel zijn vier type beschikbaar:

  • Combiketel met warmtewisselaar (plaatwarmtewisselaar)
  • Combiketel met ingebouwde boiler
  • Combiketel met externe boiler
  • Combiketel geschikt voor gebruik met een zonneboiler (NZ)

Combiketel met warmtewisselaar (plaatwarmtewisselaar)

Een combiketel is een combinatie, vandaar het woord, van een soloketel en een geiser of boiler. Een combi cv-ketel kan je huis verwarmen en warm water maken voor keuken en badkamer.

Combiketel met ingebouwde boiler

Deze cv-combiketel heeft een ingebouwde boiler. De ruimte in een cv-ketel is niet heel erg groot, dus deze boiler heeft een beperkte inhoud. Een gemiddelde inhoud is zo'n 10 liter water van 63° C. Daar kan je ketel iets meer dan 20 liter warm water van maken, wat meestal rond de 37° C is, door dit bij te mengen met koud water.

Combiketel met externe boiler

Deze cv-combiketel is kleiner van omvang dat de combiketel met ingebouwde boiler maar heeft daarentegen een grote externe boiler die meestal flink van formaat is. De inhoud van een externe boiler de door de centrale verwarming wordt verwarmd begint bij zo'n 70 liter, maar 120 liter of nog meer is ook gebruikelijk.

Combiketel geschikt voor gebruik met een zonneboiler (NZ)

Veel, maar zeker niet alle combiketels hebben een "NZ" keurmerk. Dit staat voor Naverwarming Zonneboiler. Als je een zonneboiler hebt of wilt kopen moet je dit type cv-combiketel kopen. De belangrijkste reden is dat deze combiketel gebruikt moet worden in combinatie met een zonneboiler is dat deze de mogelijk aanwezige legionellabacterie in je zonneboiler kan doden.

Verder lezen

Uitgebreidere informatie kan je lezen op de pagina cv-ketel kieswijzer.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­