Betekenis CW waarde cv-ketels

douchekop

De cw-waarde staat voor comfort warm water. Het is een waarde die aangeeft hoeveel warm water de cv-ketel kan leveren per minuut. Hoe hoger de CW-waarde hoe sneller warm water uit de douchekop of badkraan stroomt.

CW3 voldoende?

Fabrikanten van cv-ketels en geisers hebben de moeilijke materie van het aantal liters warm water per minuut voor de consument gemakkelijk willen maken door de capaciteit voor het verwarmen van warm water uit te drukken in een CW waarde. Hierdoor kan je ook ketels met een gelijke CW waarde onderling vergelijken. Twee cv-ketels met bijvoorbeeld een CW4 waarde kunnen dus beiden evenveel warm water per minuut leveren.

Voor een normale douche is een ketel met CW3 keurmerk voldoende. Maar als je staat de douchen moet niemand in het huis ergens de warm water kraan opendraaien. Want anders wordt de straal een heel stuk kleiner en hoor je de bekende kreet "koud" door het huis schalmen. Als je twee warmwaterkranen wilt opendraaien zonder last van elkaar te hebben moet je aan een CW5 toestel denken.

Wanneer je een cv-ketel vervangt, moet je dus niet alleen bepalen hoeveel vermogen maar ook de CW-waarde van de ketel moet zijn. Dit speelt vooral een rol bij een stortdouche of als je het bad snel vol wil laten lopen met warm water.

Hoeveel liter warm water krijg je bij welke cw-waarde?

Wil je weten hoeveel warm water een cv-ketel levert dan kan je de vuistregel gebruiken door de CW waarde te vermenigvuldigen met drie. De uitkomst geeft dan de hoeveelheid warm water per minuut aan. Een cv-combiketel met een CW3 waarde zal dus (ongeveer) 9 liter warm water per minuut kunnen leveren. CW4 levert zo'n 14 liter per minuut, CW5 zo'n 16 liter per minuut en een CW6 toestel ongeveer 20 liter warm water per minuut.

Hieronder tref je de verschillende cw-waarden en de hoeveelheid warm water die je cv-ketel kan leveren. Hierbij gaan we uit van warm water met een temperatuur van 40° Celsius.

  • CW1: 4 liter warm water per minuut
  • CW2: 6 liter warm water per minuut
  • CW3: 10 liter warm water per minuut
  • CW4: 13 liter warm water per minuut
  • CW5: 17 liter warm water per minuut
  • CW6: 20 liter warm water per minuut

Hoeveel warm water geeft mijn huidige cv-ketel?

Ben je niet tevreden over de hoeveelheid warm water van je huidige cv-ketel dan moet je een ketel kopen met een hogere CW-waarde. Maar je moet dan eerst weten wat de CW-waarde van je huidige ketel is. Dat kan je op twee manieren achterhalen.

  • Je kan opzoeken wat de CW-waarde van je huidige ketel is door deze lijst met cv-ketels te raadplegen. Kijk dan in de kolom "CW".
  • Hang de douchekop in een emmer. Zet de warmwaterkraan helemaal open en meet de tijd die nodig is om de emmer te vullen. Dan kan je het zo uitrekenen*.

*Stel dat het 50 seconde duurt en de emmer heeft een inhoud van 8 liter, dan is het aantal liters per minuut: 8 liter / 50 seconden x 60 seconde in een minuut = 9,6 liter per minuut. Dat zal de ketel zeer waarschijnlijk een cw3 waarde hebben (10 liter water per minuut).

Heeft vermogen van de ketel en cw-waarde iets met elkaar te maken?

Jazeker, water verwarmen kost enorm veel energie* Wanneer je een ketel koopt met een hoge cw-waarde zoals CW5 of CW6 dan moet de gasbrander voldoende vermogen kunnen leveren.

We maken even een rekensom. Stel een CW6 ketel, die kan 20 liter warm water per minuut leveren. Voor iedere liter warm water per minuut heb je zo'n 2,1 kW verwarmingscapaciteit voor nodig. Voor 20 liter heb je dus een ketel nodig van 20 x 2,1 kW = 42 kW.

Voor het verwarmen van een modern huis heb je aan een cv-ketel van zo'n 6 kW al genoeg. Tussen 42 kW voor het warme water en 6 kW voor het verwarmen van het huis zit een enorm verschil. Dat is wat we het vermogensdilemma noemen van de cv-ketel.

Het is slimmer in zo'n geval te kiezen voor een ketel met een kleine vermogen maar met een boiler. Dan kan de ketel genoeg warm water leveren, door de boiler heeft hij dan bijvoorbeeld een CW6 waarde, maar kan het vermogen van de ketel een stuk kleiner zijn. Dit is mogelijk doordat de ketel alle tijd gekregen heeft om de boiler op temperatuur te stoken.

Bij dit soort cv-toestellen zie je in de specificaties staan dat gedurende een bepaald aantal minuten (afhankelijk van de boilerinhoud) de ketel 20 liter per minuut warm water kan leveren maar als de boiler "op" is zakt dit terug naar een lager niveau. Het lagere niveau is dan gelijk aan het vermogen van de cv-ketel om warm water te leveren zonder zo'n boiler, 6 kW (die niet worden geleverd met dit soort kleine vermogens) is dan ontoereikend.

*niet voor niets gebruikt de brandweer water om vuur te blussen. Dat is niet alleen omdat water overal ruim voorhanden is maar vooral om dat enorm veel energie nodig is om water te verwarmen. Door water op vuur te spuiten onttrek je zoveel energie van het vuur dat de temperatuur zodanig daalt dat het vuur dooft.

Welke CW-waarde heb ik nodig voor de douche, stortdouche of bad?

Een doorsnee douche verbruikt niet veel warm water per minuut, een cv-ketel met CW3 is dan voldoende. Voor het vullen van een bad kan je ook tevreden zijn met een CW3 toestel, maar dan duurt dit ongeveer tien minuten. Wil je niet zo lang wachten dan zal je om moeten zien naar een CW4, CW5 of zelfs een CW6 ketel. Met die laatste is het bad twee keer zo snel gevuld.

Een stortdouche werkt niet goed in samenwerking met een CW3 of CW4 ketel. Daar heb je minimaal CW5 of CW6 voor nodig.

Wat zijn de voor- en nadelen van een ketel met een hoge CW-waarde?

Wanneer de cv-ketel een cw-waarde heeft van CW5 of CW6 dan heeft dit het voordeel dat heel veel warm water per minuut geleverd kan worden. Dat is natuurlijk heerlijk voor het snel vullen van het bad of als je het heerlijk vindt om met krachtige stralen te douchen.

Zo'n hoge cw-waarde heeft ook een nadeel. Allereerst is de ketel een stuk duurder en vaak is hij ook groter. Een hoge cw-waarde vereist ook een ketel met een groot vermogen (in kW). Zo'n ketel verbruikt niet alleen veel meer gas maar veel vervelender is dat het minimale vermogen van de ketel vrij hoog zal liggen voor het verwarmen van het huis. Het huis wordt zeker warm, daar hoef je geen zorgen om te maken, maar erg efficiënt is het niet. Meer details kan je lezen in het artikel vermogen berekenen cv-ketel.

Wat is het voordeel van een cv-ketel met een boiler?

Wil je veel warm water per minuut dan vereist dat een ketel met veel vermogen. Zoals hiervoor beschreven is een ketel met veel vermogen niet efficiënt voor het verwarmen van het huis.

Een combinatie van een relatief kleine ketel maar met een flinke boiler is dan een slim alternatief. Een ketel met minder vermogen is niet alleen kleiner, goedkoper en efficiënter voor het verwarmen van je huis, maar samen met een boiler kan hij toch veel warm water per minuut leveren. De boiler werkt dan als "warm water voorraadvat".

De ketel met een klein vermogen kan niet de boiler snel verwarmen, maar dat geeft niet want dat gebeurt op tijdstippen dat toch geen warm water vraag is. Nadeel van een boiler is dat deze stilstand verliezen heeft. Dat kost dus energie, dus geld.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­