CV-ketels - een introductie
De cv-ketel is haast niet meer weg te denken uit onze huizen, de populariteit is enorm hoog. Het is een zorgeloze vorm van verwarming. Na de installatie af en toe eens onderhoud en verder heb je er geen omkijken naar.
Type cv-ketels
Je hebt twee verschillende cv-ketels:
- de solo cv-ketel
- de combi cv-ketel
De solo ketel kan alleen maar het huis verwarmen. Het andere type ketel ontleent zijn naam "combi" vanwege het feit dat hij niet alleen het huis kan opwarmen maar dat hij ook warm water kan maken voor keuken, douche of bad.
Combiketel typen
De combiketel is eigenlijk twee apparaten in een. Dat heeft het voordeel dat je niet twee apparaten hoeft te kopen (een geiser en een cv-ketel) maar heeft ook nadelen. Het grootste nadeel is de wachttijd de tijd die het kost voordat er warm water uit de combi-ketel komt. Daarnaast wordt het huis niet verwarmd zolang warm water gemaakt wordt.
Stel de cv-ketel is het huis aan het verwarmen maar iemand draait de warm waterkraan open om een lekkere douche te nemen. Op het moment dat de warmwaterkraan wordt opengedraaid zal de cv-ketel dit merken en stopt met de taak "huis verwarmen" en gaat de ketel omschakelen naar "warm water maken". Dat kost enige tijd, en waarom leggen we aan je uit.
In tegenstelling tot wat je zou verwachten stroom het koude water uit de waterleiding niet via een buis door je gasbrander om verwarmd te worden. Het voert wat ver om uit te leggen waarom fabrikanten hier niet voor gekozen hebben. Hoe koud leidingwater verwarmd wordt leggen we nu aan je uit.
Het koude leidingwater stroomt de ketel binnen. In tegenstelling tot wat je wellicht zou denken, stroomt dit water niet met buizen door de brander heen om daar verwarmd te worden. Die buizen die door de brander worden geleid worden gebruikt om het water van de verwarming te verwarmen. Op het moment dat warm water gemaakt moet worden wordt dit warme water niet naar de radiatoren gepompt maar naar een warmtewisselaar.
De warmtewisselaar laat zich het gemakkelijkst voorstellen als twee buizen die aan elkaar gelast zijn. Door de ene buist stroom het hete water wat net door de gasbrander is verhit. Daarmee wordt ook de andere buis verwarmd. Door die andere buis stroom het koude water van de waterleiding die daardoor opgewarmd wordt.
Het kost natuurlijk even voordat de buizen van de warmtewisselaar op temperatuur zijn. Die opwarmtijd is de wachttijd tijd die nodig voor de cv-combiketel om om te schakelen naar de warmwater stand. Normaal gesproken is tien tot vijftien seconde voor nodig.
Sneller warm water
De warmtewisselaar is een stuk metaal waarin twee buizen door heen lopen. Het water wat door de brander zojuist is verwarmd stroom nu niet naar de radiatoren maar naar de warmtewisselaar. Dat metaal wordt daardoor heet. In de andere buis die door de warmtewisselaar gaat stroomt het koude water van de waterleiding. Doordat die buis verbonden is aan het metaal van de w aaraan de ene kant het warme cv-water door heen stroomt wat net in de brander is opgewarmd en, geheel gescheiden, stroomt in eigen buizen door het zelfde blok De ketel beschikbaar ook weer beschikbaar in een twee varianten
Een centrale verwarming heeft een gemiddelde levensduur van zo'n 13 tot 17 jaar. Beknibbel dus niet op de prijs van een cv-ketel als je hem gaat kopen, want per maand zijn de kosten van de investering zeer laag. Je betaald aan gas veel meer dan de afschrijving van je ketel (aanschafkosten gedeeld door de levensduur). Ga maar na: een doorsnee ketel kost inclusief installatie 1800 euro. Bij een levensduur van 15 jaar zijn de afschrijvingskosten 1800 : 15 jaar = 120 euro per jaar. Dat is tien euro per maand. Terwijl de gasrekening zo'n 50 tot 140 euro per maand bedraagt.
Hoewel rond 1995 nieuwe zeer zuinige cv-ketels geïntroduceerd werden, de zogenaamde hr ketels, zijn de laatste jaren nog steeds kleine verbeteringen aangebracht waardoor de ketels nog zuiniger werden. Niet iedere fabrikant biedt deze ketels aan. Neem dus rustig je tijd om je te oriënteren op je nieuwe cv-ketel.
Mocht je een oude ketel laten vervangen dan bestaat de kans dat je huidige ketel geen condenswater afvoer heeft en een "open cv-ketel" is. Lees dan het artikel over condenswater wat een hr cv-ketel produceert en/of het artikel over open en gesloten cv-ketels, te meer omdat dan extra voorzieningen getroffen moeten worden zoals het aanpassen van je rookgaskanaal (schoorsteen) met een dubbele of concentrische rookgasafvoerkanaal.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie