Koophulp: bepaal zelf welke cv-ketel het best bij je past

Omdat jouw cv-ketel alleen het huis hoeft te verwarmen is de vraag over het type combiketel niet van toepassing.


stap 1: zonneboiler?

stap 2: verwarmen en warmwater?

stap 3: type combiketel?

stap 4: hoeveel vermogen?

 

De cv-ketels waar je naar uit moet kijken heten "solo ketels" of "solo cv-ketels".
Je moet zeker geen "combiketel" kopen want die levert ook warm water.

Je cv-ketel kiezen

Kijk in dit overzicht welke ketel het best bij je past, nadat je eerst met onderstaande methoden het gewenste vermogen van de cv-ketel hebt bepaald.

Hoeveel vermogen (kW) moet je cv-ketel kunnen leveren?

De laatste vraag die je moet beantwoorden is hoeveel vermogen je ketel moet hebben. Dit vermogen wordt uitgedrukt in de eenheid kiloWatt (kW). Het juiste vermogen bepalen is belangrijk, de kans dat het vermogen te klein is is vrijwel uitgesloten, maar de kans dat je ketel een te groot vermogen heeft is zeer denkbaar. Een beetje meer vermogen is niet heel erg, maar te veel vermogen bijvoorbeeld 30% of zelfs meer dan 50% dan noodzakelijk geeft een aantal nadelen. De ketel is onnodig duur, waarschijnlijk groter vergt meer onderhoud (omdat hij vaker aan en uit zal slaan) en de kans dat de temperatuur in je huis iets meer dan gewenst is fluctueert is aanwezig.

Hoe kan ik het gewenste vermogen bepalen van mijn solo cv-ketel?

Het vermogen bepalen van je cv-ketel kan op een aantal verschillende manieren. We hebben hieronder drie methoden beschreven. We adviseren je om ze allemaal te doen en op basis daarvan een "gevoel" te krijgen hoeveel vermogen je nodig hebt.

Methode 1: controleer hoeveel vermogen je huidige ketel heeft

De meest eenvoudige methode is om een ketel te kopen die ongeveer hetzelfde vermogen heeft als je huidige ketel. Je moet dan wel tevreden zijn over het huidige vermogen van die ketel. Hij moet dus in de meest koude winter het huis gemakkelijk hebben warm kunnen houden. Realiseer je wel dat je huidige ketel mogelijk een te hoog vermogen heeft (net zoals de meeste cv-ketels). Dit kan je controleren aan de hand van methode 2 (hieronder) maar ook dat je wellicht nog weet dat toen het streng vroor het je opviel dat je ketel het grootste deel van de tijd "uit" stond (dus te veel vermogen had), of juist constant stond te "loeien" (dus te weinig vermogen had).

Ga op zoek naar de fabrikant en model van je huidige ketel. Zoek eerst in onze database of je de ketel kan vinden, zo ja, dan weet je ook het vermogen in kilo Watt (kW), als het een zeer oude ketel betreft dan kan je het proberen via Google. Een voorbeeld wat je bij Google kan intypen: Nefit topline hr25 kW (die letters kW is belangrijk omdat je dan op een pagina komt waarop vermeld staat hoeveel kilo Watt de ketel is).

Methode 2: vuistregel vloeroppervlakte

Installateurs van cv-ketels, kunnen precies uitrekenen hoeveel vermogen je nodig hebt, dat doen ze aan de hand van het aantal en soort ruimtes die verwarmd moeten worden, hoe goed je huis geïsoleerd is en dergelijke. Maar meestal gebruiken ze een vuistregel. De meest eenvoudige grove vuistregel is: vloeroppervlakte totale woning maal 60 Watt. Een voorbeeld, stel dat de totale vloeroppervlakte van de woning 100 m2 is dan is het benodigde vermogen: 100 m2 x 60 Watt = 6000 Watt = 6 kW.

Methode 3: vuistregel inhoud woning

Sommige installateurs gebruiken de inhoud van het huis. Huizen tot 250 m3 hebben een vermogen nodig van ongeveer 22 kW. Een inhoud tussen 250 en 600 m3 verlangen een ketel met een capaciteit van 30 kW. Wij vinden deze vuistregel heel erg ruim waardoor je in de meeste gevallen een te groot vermogen koopt. Onze ervaring met goed geïsoleerde huizen die vanaf 1980 zijn gebouwd en minimaal overal dubbelglas hebben, dat een huis met een inhoud tot 600 m3 met gemak door een ketel met 12 kW gestookt kan worden.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >kieswijzer cv-ketel >soloketel

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen