Koophulp: bepaal zelf welke cv-ketel het best bij je past

stap 1: zonneboiler?

stap 2: verwarmen en warmwater?

stap 3: type combiketel?

stap 4: hoeveel vermogen?

stap 5: CW waarde?

Hoeveel vermogen heeft jouw cv-ketel nodig en welke CW waarde?

Je bent er haast. Stap 4 en 5 moet je zelf uitvoeren, maar we helpen je wel.
Ga als volgt te werk:

  1. Bepaal eest zelf aan de hand van onderstaande drie methodes onder het kopje "Bepalen vermogen van de cv-ketel" hoeveel vermogen je cv-ketel nodig heeft
  2. Bepaal zelf a.d.h. van dit artikel welke CW waarde je wenst (opent apart scherm)
  3. Klik nu op deze link en je krijgt een overzicht van alle cv ketels die voldoen aan jouw criteria maar waarbij je zelf de gewenste CW en vermogen moet zoeken
  4. Klik in dat overzicht op de naam van de cv-ketel en je krijgt alle specificaties te zien.
  5. Klaar.

Bepalen vermogen van de cv-ketel

Het vermogen bepalen van je cv-ketel kan op een aantal verschillende manieren. We hebben hieronder drie methoden beschreven. We adviseren je om ze allemaal te doen en op basis daarvan een "gevoel" te krijgen hoeveel vermogen je nodig hebt. Lees eerst de rest van de pagina en ga dan pas naar het overzicht van cv-ketels met de link hierboven.

Methode 1: controleer hoeveel vermogen je huidige ketel heeft.

De meest eenvoudige methode is om een ketel te kopen die ongeveer hetzelfde vermogen heeft als je huidige ketel. Je moet dan wel tevreden zijn over het vermogen van die ketel. Hij moet dus in de meest koude winter het huis gemakkelijk hebben warm kunnen houden. Realiseer je wel dat je huidige ketel mogelijk een te hoog vermogen heeft. Dit kan je controleren aan de hand van methode 2 (hieronder) maar ook dat je wellicht weet dat toen het streng vroor het je opviel dat je ketel het grootste deel van de tijd "uit" stond (dus te veel vermogen had) , of juist constant stond te "loeien" (dus te weinig vermogen had).

Ga op zoek naar de fabrikant en model van je huidige ketel. Zoek eerst in onze database of je de ketel kan vinden, zo ja, dan weet je ook het vermogen in kilo Watt (kW), als het een zeer oude ketel betreft dan kan je het proberen via Google. Een voorbeeld wat je bij Google kan intypen: Nefit topline hr25 kw (die letters kW is belangrijk omdat je dan op een pagina komt waarop vermeld staat hoeveel kilo Watt de ketel is).

Methode 2: vuistregel vloeroppervlakte

Installateurs van cv-ketels, kunnen precies uitrekenen hoeveel vermogen je nodig hebt, dat doen ze aan de hand van het aantal en soort ruimtes die verwarmd moeten worden, hoe goed je huis geïsoleerd is en dergelijke. Maar meestal gebruiken ze een vuistregel. De meest eenvoudige grove vuistregel is: vloeroppervlakte totale woning maal 60 Watt. Voorbeeld: totale vloeroppervlakte woning: 100 m2 x 60 Watt = 6000 Watt = 6 kW.

Methode 3: vuistregel inhoud woning

Sommige installateurs gebruiken de inhoud van het huis. Huizen tot 250 m3 hebben een vermogen nodig van ongeveer 22 kW. Een inhoud tussen 250 en 600 m3 verlangen een ketel met een capaciteit van 30 kW. Wij vinden deze vuistregel erg ruim waardoor je in de meeste gevallen een te groot vermogen koopt. Onze ervaring met goed geïsoleerde huizen die vanaf 1985 zijn gebouwd en minimaal overal dubbelglas hebben, dat een huis met een inhoud tot 600 m3 met gemak door een ketel van 22 kW gestookt kan worden.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >kieswijzer cv-ketel

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen