Kieswijzer : bepaal zelf welke cv-ketel het best bij je past


Omdat je een zonneboiler hebt of mogelijk in de toekomst wil aanschaffen moet de cv-ketel een zogenaamde combi-ketel zijn. Lees in dit artikel waarom. In het kort: 1. om te koud zonneboiler water na te verwarmen tot 60° Celsius, 2. om eventuele legionella bacteriën te doden, 3. om verbranding door te heet zonneboiler water te voorkomen. De combi ketel moet overigens een speciaal "NZ" keurmerk hebben (NZ=Naverwarming Zonneboiler). Vanwege je zonneboiler keuze kunnen we stap 2 overslaan (die vraag was: wel of geen warm water uit je cv-ketel?)

stap 1: zonneboiler?

stap 2: verwarmen en warmwater?

stap 3: type combiketel?

stap 4: hoeveel vermogen?

stap 5: CW waarde?

Welk type combiketel wil je hebben?

Druk op een van de knoppen hieronder om je keuze te maken.Toelichting op de vraag: cv-ketels die warm water kunnen maken bestaan in drie uitvoeringen:

Achtergrondinformatie cv-combiketels

Hieronder tref je achtergrondinformatie aan die je keuze kan vergemakkelijken.

Type 1: combiketel doorstroomtoestel (met platenwisselaar)

Dit type ketel is het energie zuinigst. Hij gaat pas warm water maken als je de warmwaterkraan opendraait. De ketel schakelt dan over van "huis verwarmen" naar "warm water maken". Dat kost even wat tijd voordat hij warmwater af kan leveren van voldoende hitte. Dat is het grootste nadeel van dit type ketel.

Van de drie typen cv-ketels kost het bij deze ketel het langst voordat je warm water krijgt. Maar daar staat tegenover dat de ketel het kleinst in omvang is, het goedkoopst in aanschaf en het mist gas verbruikt. Dit type ketel kies je als je het milieu en je portemonnee belangrijker vindt dan comfort van vrij snel warm water krijgen.

Overigens moeten we dit ook weer niet overdrijven. Staat je ketel bijvoorbeeld op zolder en draai je in de keuken de warmwaterkraan open, dan kost het heel wat tijd voordat het warme water "beneden" is. Want de inhoud van de warmwaterleiding tussen ketel en kraan, die koud is, moet eerst er uit. Denk dan aan een seconde of tien als je een type 2 of 3 ketel zou kiezen. Bij een type 1 ketel komt daar de omschakeltijd nog bij. Reken daarvoor nog een seconde of acht (als indicatie).

Type 2: combiketel met ingebouwd warmwatervoorraadvat (boiler)

Dit type ketel is een stukje luxer dan het doorstroomtoestel. Deze ketel heeft namelijk een voorraadje warm water klaar staan in een geïsoleerd voorraadvat (boiler). De boiler zit in de kast van de ketel en is daarom beperkt van omvang. Meestal zo rond de 10 liter. Het voordeel van dit type is dat je vrij snel warm water levert (sneller dan type 1 maar even snel als type 3), en dat de ketel niet meteen hoeft om te schakelen tussen "huis verwarmen" en "warmwater maken". Hierdoor koelt het huis niet (meteen) af als iemand bijvoorbeeld gaat douchen.

Dit type ketel is in verschillende vermogens verkrijgbaar en krijgt dan een navenante CW waarde. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de CW waarde, hoe meer liter warm water per minuut de ketel kan maken. Nadeel van dit type is dat als je veel liter warm water per minuut wilt hebben, omdat je bijvoorbeeld een stortdouche hebt of behoorlijk snel een bad wil laten vollopen, de ketel een hoog vermogen moet hebben. Daarmee wordt de ketel niet alleen flink duurder, maar werkt het "verwarmingsgedeelte" van de ketel minder efficiënt. Daar staat wel dan het voordeel tegen over dat de ketel, relatief, weinig plaats in beslag neemt. Deze ketel is flink groter dan de type 1 ketels maar mist een grote externe boiler die bij type 3 benodigd is.

Type 3: combiketel met apart warmwatervoorraadvat (boiler)

Dit type ketel, eigenlijk is het een combinatie van een ketel en een aparte grote boiler, is de meest luxe uitvoering. Doordat er een groot warmwater voorraadvat is, volumes van 100 tot 160 liter zijn heel normaal, kan je haast onuitputtelijk warm water tappen terwijl de cv-ketel gewoon doorgaat met het verwarmen van het huis. Daardoor wordt het huis niet tijdelijk kouder als iemand lang staat te douchen. Tevens is het mogelijk om op meerdere plaatsen de warmwaterkraan open te draaien zonder dat je van elkaar echt last hebt.

Voor dit type 3 ketel moet je wel diep in je portemonnee tasten. Het kost ook veel ruimte door de extra grote boiler. Daarentegen hoeft het vermogen van de cv-ketel niet overgedimensioneerd te zijn vanwege het warm water gedeelte en zal hij meer afgestemd zijn op de behoefte van het verwarmingsgedeelte. Hierdoor zal de ketel efficiënter werken en dus zuiniger zijn. Helaas staat daar weer wel een nadeel tegenover van relatief grote stilstandverliezen. De boiler is namelijk flink heet en ondanks dat hij geïsoleerd is, verliest hij constant warmte kwijt. En dat kost uiteindelijk gas.

Overzicht type combiketels met voor- en nadelen

Type prijs omvang snel warm water? hoeveel warm water per minuut?
type 1: doorstroomtoestel goedkoopst kleinst nee afhankelijk van model veelal 'beperkt'
type 2: ingebouwde boiler gemiddeld groter ja veel
type 3: externe boiler duurst kleine ketel (zeer) grote boiler ja zeer veel

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­ >kieswijzer cv-ketel