Wat is slimmer? cv-ketel kopen, leasen of huren?

geld euro in de hand

Helaas is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Dat is afhankelijk van de situatie. Wel zijn duidelijke voordelen en nadelen te onderscheiden.

Kopen

Wanneer je een cv-ketel koopt moet je in een keer geld vrijmaken, dus beschikbaar hebben. Dat is dus een nadeel. Daarnaast is het slim om geld te reserveren voor toekomstig onderhoud en reparaties. Denk aan 130 euro per jaar. Het voordeel is dat je geen rente hoeft te betalen omdat je geld moet lenen wat bij leasen en huren feitelijk het geval is. Daarnaast kan je zelf bepalen welke ketel je koopt en of je, en wat voor service/onderhoudscontract er bij wil hebben.

Leasen of huurkoop

Bij leasen of huurkoop, het is hetzelfde, moet je iedere maand een bepaald bedrag betalen. Feitelijk schiet de leasemaatschappij je het geld voor, en jij moet het terugbetalen. Ga je een cv-ketel leasen, dan koopt de leasemaatschappij de ketel, en laat hem bij jou afleveren. Omdat je feitelijk geld leent, moet je rente betalen. Dat is de rente die de leasemaatschappij ook moet betalen op de kapitaalmarkt, plus de marge, de winst van de leasemaatschappij. Meestal zit aan een leaseconstructie ook een onderhoudscontract. Je kan dus (meestal) niet alleen een kale ketel kopen. De rente kosten van het leasen kan je aftrekken van de belasting.

De leaseperiode is meestal een stuk korter dan de levensduur van de cv-ketel. Een leasecontract met een duur van vijf jaar komt veel voor. Maar veel kort en langer kan ook. Hoe langer het contract hoe meer je uiteindelijk betaald. Aan het eind van de leaseperiode wordt jij de eigenaar van de ketel. Bedenk dat je dan geen onderhoudscontract meer hebt en dat je in de periode komt dat de kans op storingen flink toegenomen is. Reserveer flink wat geld voor storingen of neem een all-in onderhoudscontract waar alle kosten gedekt zijn.

Het grote voordeel van leasen of huurkoop is dat je niet in een keer veel geld kwijt bent en zijn de kosten voor reparaties en onderhoud gedekt. Een groot nadeel is dat je veel meer betaald dan dat je de cv-ketel had gekocht inclusief een gelijkwaardig onderhoudscontract. Bekijk voor dat je het leasecontract tekent wat de financiële gevolgen zijn als je gaat verhuizen, je neemt immers de cv-ketel dan niet mee! Gebruikelijk is om de overgebleven schuld van de ketel. Voor de jaren dat je geen gebruik maakt van het onderhoudscontract hoef je meestal niets te betalen.

Huren

Wanneer je een cv-ketel huurt, zit je er meestal voor de hele levensduur van de cv-ketel aan vast. Bedenk of je over 12 tot 15 jaar nog wel in hetzelfde huis woont. Huren is vrijwel gelijk aan leasen of huurkoop (lees dus daar de voor- en nadelen), alleen zijn de maandelijkse lasten altijd hoger. Dit komt mede omdat de rentekosten bij huren niet fiscaal aftrekbaar zijn. Bij een verhuizing zal je meestal de gehele huur in een keer moeten voldoen.

Kosten van cv-ketel koop, lease en huur over een periode van 12 jaar*

Uit onderstaande tabel is eenvoudig de conclusie te trekken dat kopen, als je het geld beschikbaar hebt, veruit het goedkoopst is.

Koop 2700 inclusief: installatiekosten, eenvoudig onderhoudscontract (€ 50 per jaar), reparatiekosten (€ 500 totaal in 12 jaar)
Koop + all-in onderhoud 3160 inclusief installatie en all-in onderhoud van 130 euro per jaar
Lease 5 jaar + 7 jaar all-in onderhoud 3996 all-in onderhoud 7x € 130 per jaar (fiscaal voordeel is reeds verwerkt in het bedrag van 3996)
Huur 12 jaar 4896 huurkosten inclusief installatie en all-in onderhoud

*bron: consumentengids oktober 2011


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­