Wat houdt een modulerende cv-ketel in?
De term "moduleren" komt van het woord "modulatie". Dit is een term die o.a. in de muziek wordt gebruikt waarmee aangegeven wordt de muziek harder of juist zachter uitgevoerd moet worden. Zo ook met een modulerende cv-ketel, die kan zacht maar ook hard (krachtig) branden. Daardoor produceert de ketel weinig of juist veel warmte, daarmee past de cv-ketel zich aan de warmtevraag van het huis.
Aan of uit
Vroeger, toen we nog geen modulerende cv-ketels hadden, kenden de cv-ketels maar twee toestanden. De brander werkte niet, waren dus geen vlammen aanwezig en werd het water in de cv-leidingen niet verwarmd en daalde dus snel. De ander stand was dat de brander van de ketel op vol vermogen brandde. Daarbij kwam enorm veel warmte vrij die naar de radiatoren werd getransporteerd.
Een huis wat verwarmd werd door zo'n niet modulerende, ook wel eens aan/uit ketel genoemd, was niet zo comfortabel. Eerst steeg de kamertemperatuur, werd dan feitelijk te heet (wat men de "overshoot" noemt), in de tussentijd was de ketel weer uitgeschakeld en koelde de kamer snel af. Een tijdje later, als het al voelbaar kouder was geworden sloeg de cv-ketel weer aan en begon het hele proces van voren af aan. De temperatuur in de kamer wisselde met meer dan een graden, soms zelfs meer. Dat voelt niet comfortabel aan. Vooral tijdens de "overshoot" had je de neiging om warme kleding uit te doen.
Energiecrisis
De fabrikanten van cv-ketels hebben in de jaren 80 van de vorige eeuw ketels / branders ontworpen die naast op vol vermogen ook op een kleiner vermogen konden branden. De brander kon op vol vermogen werken (100%) maar ook bijvoorbeeld op 50% en een paar standen daartussen. Deze ontwerp aanpassing heeft men primair niet gedaan voor het comfort. Dat was een bijkomend voordeel. De primaire reden was dat een brander die op een "laag pitje" brandt efficiënter met energie omgaat dan dat hij op vol vermogen brandt. Het was de energiecrisis uit de jaren 1973-1979 die de fabrikanten een ontwikkeling inzette naar energiezuinige cv-ketels.
Een bijkomend voordeel van een modulerende brander / ketel is dat de temperatuurschommelingen in de kamer sterk gereduceerd werd. Dus veel aangenamer voor de bewoner.
Na de brander modulerend te maken zijn fabrikanten op zoek gegaan naar verdere technieken om cv-ketels nog energiezuiniger te krijgen. De belangrijkste mijlpaal was de introductie van de condenserende brander / cv-ketel.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie