Wel of geen servicecontract / onderhoudscontract afsluiten voor de cv-ketel?
We maken in dit artikel een onderscheid tussen een onderhoudscontract en een servicecontract. In de praktijk bieden cv-installateurs deze twee contractvormen vaak in een gecombineerd contract aan. Maar betaal je dan tegenwoordig niet te veel?
Een onderhoudscontract is een soort abonnement waardoor de cv-ketel ieder jaar een onderhoudsbeurt krijgt. Bij een servicecontract zal je de cv-monteur hopelijk nooit zien, ondanks dat je ieder jaar netjes betaald. Pas als de ketel het niet meer doet komt de cv-monteur in actie en brengt hij je ketel een bezoekje. Meestal zelfs dezelfde dag nog dat je aangegeven hebt dat je ketel gezelschap nodig heeft van een monteur.
Moderne ketels hebben niet meer zo behoefte aan een jaarlijkse koffiebezoekje van de monteur. Je vraagt je dan ook af of een gecombineerd contract wel noodzakelijk is?
Onderhoud noodzakelijk?
Moderne gesloten cv-ketels hoeven, in tegenstelling tot de oude open cv-ketels veel minder vaak schoongemaakt te worden. De brander haalt bij de moderne gesloten cv-ketels zijn zuurstof niet meer uit de binnenlucht die vol met stof zit. Daardoor raakte vroeger de brander zo snel vervuild dat ieder jaar de brander schoongemaakt moest worden.
De moderne gesloten ketels halen hun zuurstof uit de buitenlucht. Daarin bevindt zich veel minder stof. Afhankelijk van je woonplaats, maar ook de hoeveelheid pollen die in de lucht zweven, zal je ketel eens in de twee, drie wellicht vier jaar schoongemaakt moeten worden.
Ieder jaar de brander schoonmaken is er tegenwoordig niet meer bij. Kon je bij een ouderwetse ketel na het verwijderen van de kap gemakkelijk bij de brander en die even "schoonzuigen" tegenwoordig is de brander hermetisch afgesloten. Wanneer de brander schoongemaakt zou moeten worden dan moet een flink deel van de ketel uit elkaar en moeten gelijk ook de pakkingen vervangen worden. Dat doet een onderhoudsmonteur dus echt niet ieder jaar. Ook al komt hij jaarlijks langs voor een "onderhoudsbeurt". De brander uit elkaar halen kost veel te veel tijd en is te duur. De monteur zal het bij een inspectie houden.
Wij laten de ketel maar eens in de vier jaar onderhouden. Dat blijkt in onze buurt een goede periode. Ieder tweede keer laten we gelijk het expansievat vervangen want die is dan een jaar of acht en dan is hij echt aan vervanging toe. Wij hebben dus geen onderhoudscontract maar maken om de paar jaar een afspraak met de cv-installateur.
Servicecontract "voor het geval dat"
Juist het onderhoud was in het verleden een belangrijke reden om een contract te nemen. Kwam de cv-onderhoudsmonteur eens per jaar de cv-ketel schoonmaken, en mocht tussendoor eens een storing optreden dan belde je de cv-installateur en dan kwam hij vrij snel langs.
Velen zullen tegenwoordig kiezen om geen onderhoudscontract meet te nemen, maar overwegen of ze een servicecontract zullen nemen. Want als je geen servicecontract hebt en de ketel gaat kapot, komt de cv-monteur dan snel om het euvel te verhelpen? Lastige vraag, en dit is een gokje wat je zelf zal moeten nemen. Je kan je ook je voorbereiden op een kleine calamiteit en accepteren dat je een dag langer zonder verwarming en warm water zit. De verwarming is nog een beetje op te vangen door een elektrisch ventilatorkachel waardoor je een bepaalde ruimte beperkt warm kan houden. Warm water kan je maken door te koken, maar douchen of het bad is er natuurlijk niet bij.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie