Wat is het verschil tussen een open en een gesloten cv-ketel?

Vroeger waren alle cv-ketels "open" ketels. Dat houdt in dat de zuurstof die de ketel nodig heeft om het gas te verbranden vanuit de ruimte werd betrokken waar de cv-ketel hing. Dat had nog al wat nadelen. Tegenwoordig zijn alle hr cv-ketels gesloten ketels. Ze halen de zuurstof, via een extra buis, uit de buitenlucht.

Open cv-ketels

Bij de verbranding van gas heeft een cv-ketel naast gas ook zuurstof nodig. De vraag is, waar komt dit zuurstof vandaan?

Bij een open (ouderwetse) cv-ketel wordt dat uit de lucht gehaald die zich in het huis, in de ruimte waar de ketel zich bevindt betrokken. Alle lucht (dus ook zuurstof) die de cv-ketel verbruikt zal in het huis weer aangevuld moeten worden, dus is ventilatie noodzakelijk om dezelfde hoeveelheid buitenlucht het huis weer in te laten. Nadeel van open ketels, waarbij fysiek de ketel openingen heeft waar de binnenlucht door aangezogen wordt, is dat niet allen lucht maar ook stof aangezogen wordt. Hierdoor is een jaarlijkse onderhoudsbeurt waarbij de brander goed wordt gereinigd een vereiste. Daarnaast is het mogelijk dat bij (gedeeltelijke) verstopping van het rookgaskanaal, de afvalgassen in het huis terecht komen want niet bevorderlijk is voor de gezondheid.

Gesloten cv-ketels

dubbelwandige dakdoorvoer
dubbelwandige dakdoorvoer

Moderne cv-ketels zijn vrijwel zonder uitzondering van het "gesloten" type. Dit houdt in dat de zuurstof niet onttrokken wordt van de binnenhuislucht, via luchtgaten in de ketel. De ketel is hermetisch gesloten en zuigt, met een ventilator, de zuurstof via een pijp uit de buitenlucht. Dit soort ketels hebben dus twee "schoorsteenaansluitingen", een voor de afvalgassen, de ander voor de aanvoer van buitenlucht.

Maar je hebt geen twee schoorstenen nodig op je dak (of in de muur). Als je overschakelt van een open naar een gesloten cv-ketel, zal de bestaande schoorsteenpijp vervangen worden door een concentrische (dubbelwandige) pijp. Via deze pijp wordt zowel het rookgas afgevoerd, als de buitenlucht aangezogen.

Niet alleen moet de pijp naar de schoorsteen worden vervangen ook het "schoorsteentje" wat naar buiten steekt. Want dit schoorsteentje blaast aan de bovenzijde de rookgas naar buiten en zuigt daar vlak onder de buitenlucht naar binnen. Mocht je een stenen schoorsteen hebben dan is vervangen van de schoorsteen vrijwel nooit nodig. De cv-installateur kan via de stenen schoorsteen zo'n dubbelwandige pijp steken.

Het voordeel van gesloten cv-ketels is dat relatief schone buitenlucht wordt gebruikt bij de verbranding van gas. Hierdoor zal de brander een schonere verbranding hebben, minder snel vervuilen, waardoor onderhoud niet altijd meer ieder jaar hoeft plaats te vinden. Daarnaast hoeft de ruimte waar de ketel hangt niet meer voorzien te zijn van voldoende ventilatieopeningen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­