Wat houdt OpenTherm in?

opentherm logo

OpenTherm is een standaard die de communicatie tussen thermostaat en cv-ketel heeft gestandaardiseerd. CV-ketels die voldoen aan deze OpenTherm standaard, accepteren het gebruik van iedere willekeurige thermostaat die op de OpenTherm standaard is gebaseerd.

Door gebruik te maken van de OpenTherm standaard is het oude probleem opgelost dat iedere ketel (of op zijn minst iedere fabrikant) zijn eigen specifieke thermostaat nodig had. Kocht je een nieuwe cv-ketel dan moest je ook een nieuwe bijpassende thermostaat kopen.

Aan/uit thermostaat voldoet niet meer

siemens rdh10m opentherm thermostaat
Siemens RDH10H

De bekendste fabrikant van cv-thermostaten, Honeywell, verkocht traditioneel de bekende ronde thermostaten die waren gebaseerd op het "aan/uit" principe. De ketel werd aangezet als het in de huiskamer te koud werd, werd de ingestelde temperatuur bereikt dan schakelde de thermostaat de cv-ketel weer uit. Maar cv-ketels werken al jaren niet meer op dit aan/uit principe (dat kunnen ze wel maar het ze werken veel beter als je dat niet gebruikt).

Moderne cv-ketels zijn modulerende ketels. Afhankelijk van de gemeten temperatuur in de huiskamer zal de brander harder of zachter gaan branden. Hierdoor blijft de temperatuur veel constanter. De thermostaat geeft dus geen opdracht meer "cv-ketel aan" of "cv-ketel uit" maar geven de werkelijke temperatuur door van de thermostaat en de cv-ketel beslist dan zelf om harder of zachter te gaan branden of zelfs de brander uit te zetten. Tevens kan je met moderne thermostaten vele instellingen van de ketel uitlezen of op afstand wijzigen zoals warm water aan/uit, maximale watertemperatuur van de radiatoren, huidige aanvoertemperatuur, en dergelijke.

Iedere fabrikant van cv-ketels verzon zijn eigen techniek om de meetgegevens en instellingen tussen thermostaat en cv-ketel uit te wisselen. Daardoor werden de thermostaten van modulerende cv-ketels niet meer uitwisselbaar. Daardoor werkte een Atag cv-ketel alleen maar samen met een Atag thermostaat, de Nefit thermostaat werkte alleen op Nefit cv-ketels etc.

Consumenten wilde echter niet graag iedere keer een nieuwe thermostaat kopen als men een nieuwe ketel aanschafte. Hierdoor is de behoefte ontstaan aan een standaard die de communicatie tussen thermostaat en cv-ketel standaardiseerde. Dat is de OpenTherm standaard geworden.

Vele, maar nog niet alle moderne cv-ketels ondersteunen deze OpenTherm standaard. Dat is dus een specificatie waar je op kan letten als je een nieuwe cv-ketel gaat kopen. Hier een overzicht van de cv-ketels met OpenTherm ondersteuning.

Ondersteunen alle cv-ketel fabrikanten het OpenTherm protocol?

Nee, niet allemaal, maar we zien wel een toename. In onze database met cv-ketels hebben we per cv-ketel opgeslagen of deze het OpenTherm protocol ondersteund.

Kan je alleen bij Honeywell OpenTherm thermostaten kopen?

Nee, juist niet. Natuurlijk verkoopt Honeywell ook OpenTherm thermostaten, maar vele andere fabrikanten leveren ook OpenTherm thermostaten.

Let op

honeywell opentherm thermostaat
Honeywell Chronotherm Modulation OpenTherm thermostaat

Let heel goed op tijdens het kopen van een thermostaat die deze OpenTherm standaard ondersteund. Fabrikanten bieden (ook Honeywell) zowel aan/uit als OpenTherm thermostaten aan. Soms zijn van een bepaald type thermostaat twee versies te koop, de aan/uit en de OpenTherm versie. Dat een fabrikant een OpenTherm thermostaat aanbiedt betekent dus nog niet dat iedere thermostaat van hun op basis van het OpenTherm protocol werkt!

Zo ook voor fabrikanten van cv-ketels, als een bepaald model cv-ketel de OpenTherm standaard ondersteund wil dit nog niet zeggen dat iedere ketel van deze fabrikant de OpenTherm standaard ondersteund.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­