Wat is een platenwisselaar / warmtewisselaar?

platenwisselaar
platenwisselaar

Een platenwisselaar is een warmtewisselaar. Een warmtewisselaar wordt gebruikt om warmte (energie) over te dragen tussen (in dit geval) twee vloeistoffen waarbij deze vloeistoffen niet met elkaar in contact komen.

Platenwisselaar

In een centrale verwarmingsinstallatie kan op vele plaatsen een platenwisselaar worden toegepast. De meest voorkomende toepassing is om het koude drinkwater uit de waterleiding op te warmen op basis van het hete water uit een cv-ketel.

Vloerverwarming

Maar ook wordt de platenwisselaar gebruik bij vloerverwarming. De buizen van een vloerverwarming kunnen zuurstof opnemen in het water wat in de vloerverwarmingsbuizen stroomt. Zuurstof is funest voor een cv-ketel vanwege roestvorming en zal sterk de levensduur bekorten. Door de vloerverwarming watertechnisch te scheiden van de rest van de cv-installatie blijft de zuurstof in de vloerverwarmingsbuizen en komt het niet in de cv-ketel. De platenwisselaar zorgt dat de warmte uit de cv-ketel overgedragen wordt op het water in de vloerverwarming.

Apart temperatuur geregeld circuit

De platenwisselaar heeft bij een vloerverwarming nog een andere belangrijke functie. De temperatuur in een vloerverwarmingsbuis mag niet hoog worden. Maar het water wat door een radiator stroom is normaal gesproken een stuk warmer. Het warme water wat uit de cv-ketel komt kan dus niet door radiatoren en vloerverwarmingsbuizen stromen. Die circuits (buizenstelsels) moeten gescheiden worden waardoor ze hun eigen optimale temperatuur kunnen krijgen. Door middel van een thermostaat, pomp en een platenwisselaar wordt het (te) warme water wat ook door de radiatoren stroomt, een klein beetje overgedragen, via de platenwisselaar aan het water circuit in de vloerverwarming.

Een platenwisselaar kan je vergelijken met twee tegen elkaar gelaste radiatoren. Door de ene radiator laat je warm water stromen en in de andere koudere radiator wordt vanzelf het water opgewarmd. Dit opgewarmde water pomp je vervolgens naar de plek waar je dit warme water wilt hebben.

Bij een platenwisselaar is sprake van een lamellenpakket van hele dunne, brede en lange holle rechthoekige buizen die om en om tegen elkaar zijn gedrukt of gelast. Door de buizen 1, 3, 5, ... stroomt het hete water van de cv-ketel en door de buizen 2, 4, 6, ... stroomt bijvoorbeeld het op te warme leidingwater wat dan naar de warmwaterkraan gaat.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­