Waarom een cv-ketel aangesloten moet worden op het riool met een sifon vanwege condenswater
Een moderne HR cv-ketel produceert veel condenswater. Dit ontstaat bij de verbranding van aardgas. Dit condenswater moet afgevoerd worden naar het riool. Vanwege ontploffingsgevaar en nare luchtjes is een sifon noodzakelijk.
Condenserende ketel
De moderne hr cv-ketel is een zogenaamde condenserende ketel. Dit houdt in dat de warmte die in de waterdamp van de verbrandingsgassen zit onttrokken wordt en als warmte beschikbaar wordt gesteld aan het huis.
Doordat de warmte uit de waterdamp van de verbrandingsgassen wordt onttrokken daalt de temperatuur van dit gas enorm. Zover zelfs dat het water wat als waterdamp zich bevindt in deze verbrandingsgassen, gaat condenseren vergelijkbaar met wat je ziet aan de zijkant van een fluitketel als je hem net op het gas zet, dan ontstaan er ook kleine waterdruppeltjes aan de zijkant van de pan. Bij een pan verdwijnt dit snel omdat de pan langzaam warm wordt en condenseren niet meer mogelijk is. In de cv-ketel worden de afvalgassen constant afgekoeld en hou je, nadat de afvalgassen naar buiten geblazen worden, nog water over. Condenswater dus, en waar laat je dat?
Zuur water
Dit condenswater mag je niet in de regengoot lozen. Het condenswater is namelijk behoorlijk zuur doordat bepaalde stoffen uit het gas zich verbonden hebben met het water. Dit zure water zou een zinken regengoot op termijn helemaal wegvreten. Het condenswater moet je lozen op het riool. Het riool stinkt echter, dus plaats je een sifon om dit tegen te gaan. Maar dat niet alleen, uit het riool komen ook brandbare gassen zoals moerasgas (methaan) en dat zou via de afvoerslang van het condenswater zo de ketel in kunnen stromen. Dat zou een gevaarlijke situatie opleveren. De afvoer die je gebruikt voor de wasmachine, als die in de buurt staat van de cv-ketel is prima geschikt als afvoer.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie