Thermostaat vervangen bij installatie nieuwe cv-ketel?

honeywell thermostaat aan uit rond

Wanneer je een nieuwe cv-ketel gaat kopen zal je voor de vraag komen te staan: moet ik ook gelijk de thermostaat vervangen?

Heb je een ouderwetse aan/uit thermostaat, dan kan deze samenwerken met iedere cv-ketel. Maar het gebruik van een aan/uit thermostaat is niet zo slim. Een cv-ketel werkt beter met een moderne thermostaat. Dat geeft een gelijkmatige temperatuur in huis en zal zelfs, een klein beetje, energie besparen. Maar het is het comfort wat de doorslag zal geven.

Heb je bij de huidige cv-ketel reeds een bijpassende thermostaat gekocht, meestal van dezelfde fabrikant als de ketel, dan zal in 9 van de 10 gevallen de thermostaat samen kunnen werken met een nieuw te kopen ketel, zolang deze van dezelfde fabrikant is. Heb je een Nefit ketel en dus een Nefit thermostaat dan kan die alleen maar samenwerken met een nieuwe Nefit ketel en niet een van Atag, Vaillant, etc. Dat is dus wel een beperking. Deze beperking geldt niet specifiek bij Nefit maar geldt voor alle fabrikanten. Maar, daar bestaat een uitzondering op.

Is je thermostaat die je jaren geleden hebt gekocht, gebaseerd op de OpenTherm standaard, maar die kans is heel klein, dan kan je de thermostaat blijven gebruiken met een nieuwe ketel, van welk merk dan ook, zolang dat model van dat merk de OpenTherm standaard ondersteund. Dat kan je controleren in dit overzicht met cv-ketels die OpenTherm ondersteunen.

OpenTherm thermostaat een verstandige keuze?

Wanner je besluit om een nieuwe cv-ketel te kopen, moet je zeker overwegen om gelijk een OpenTherm thermostaat te kopen. Op deze pagina lees je alles over OpenTherm thermostaten met hun voordelen.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie