Thermostaat vervangen bij installatie nieuwe cv-ketel?

honeywell thermostaat aan uit rond

Wanneer je een nieuwe cv-ketel gaat kopen zal je voor de vraag komen te staan: moet ik ook gelijk de thermostaat vervangen?

Aan-uit thermostaat

Heb je een ouderwetse aan/uit thermostaat, dan kan deze samenwerken met iedere cv-ketel. Maar het gebruik van een aan/uit thermostaat is niet zo slim. Een cv-ketel werkt beter met een moderne thermostaat. Waarom zal je denken? Moderne cv-ketels hebben namelijk een modulerende gasbrander. Vroeger had de gasbrander maar twee standen, hij stond aan of hij stond uit. Tegenwoordig kan de gasbrander ook een heel klein beetje aanstaan, of iets meer, of nog meer, afhankelijk van de warmtevraag. Daardoor wordt het huis veel gelijkmatiger verwarmd. Maar de modulerende gasbrander moet je niet aansturen met een aan-uit thermostaat, dan gaat de brander alsnog alleen maar aan of uit. Door een bijpassende thermostaat te kopen geeft deze nauwkeurig de temperatuur van de kamer door aan de ketel. Met die informatie besluit de cv-ketel de brander in een bepaalde stand te zetten. Dus een aan-uit thermostaat is echt ouderwets en echt niet prettig. Je kan met een moderne thermostat zelfs, een klein beetje, energie besparen. Maar het is het comfort wat de doorslag zal geven.

Thermostaat van dezelfde fabrikant als de cv-ketel

Heb je bij de huidige cv-ketel reeds een bijpassende thermostaat gekocht, meestal van dezelfde fabrikant als de ketel, dan zal in 9 van de 10 gevallen de thermostaat samen kunnen werken met een nieuw te kopen ketel, zolang deze van dezelfde fabrikant is. Heb je een Nefit ketel en dus een Nefit thermostaat dan kan die alleen maar samenwerken met een nieuwe Nefit ketel en niet een van Atag, Vaillant, etc. Dat is dus wel een beperking. Deze beperking geldt niet specifiek bij Nefit maar geldt voor alle fabrikanten. Maar, daar bestaat een uitzondering op.

OpenTherm

Is je thermostaat die je jaren geleden hebt gekocht, gebaseerd op de OpenTherm standaard, maar die kans is heel klein, dan kan je de thermostaat blijven gebruiken met een nieuwe ketel, van welk merk dan ook, zolang dat model van dat merk de OpenTherm standaard ondersteund. Dat kan je controleren in dit overzicht met cv-ketels die OpenTherm ondersteunen.

OpenTherm thermostaat een verstandige keuze?

Wanner je besluit om een nieuwe cv-ketel te kopen, moet je zeker overwegen om gelijk een OpenTherm thermostaat te kopen. Op deze pagina lees je alles over OpenTherm thermostaten met hun voordelen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­