Vaak water bijvullen van de verwarming duidt dat op een lekkage?

honewell thermostaat aan uit rond

Wanneer je regelmatig, bijvoorbeeld om de paar maanden of nog vaker de cv-ketel moet bijvullen duidt dit op een lekkage. De lekkage vinden is soms een heel lastig probleem. Maar, in heel veel gevallen is het probleem zo te vinden en te verhelpen.

Vaak het expansievat lek

In negen van de tien gevallen van een lekkage zit het probleem is een lek expansievat. Een expansievat, die rode ton in de buurt van je cv-ketel, heeft maar een beperkte levensduur van zeg zeven jaar. Daarna is het membraan in het midden van het expansievat lek. Via het lekkende membraan zal het hele expansievat vol lopen met water. Zodra je cv-ketel aangaat zal het water warm worden en uitzetten. Het expansievat kan deze oplopende druk niet meer opvangen, want die is defect, en de druk loopt op in je cv-leidingen en als de druk te groot wordt zal het water via het overdruk ontsnappen. Doordat water uit je cv-installatie verdwijnt via de overdrukventiel zal dus de waterdruk weer dalen.

Het expansievat vervangen is een relatief klein klusje wat een verwarmingsmonteur in een kwartiertje doet, de kosten daarvan zijn tussen de 100 en 150 euro.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­