Hoe bepaal je het vermogen (in kW) van je cv-ketel?

Het bepalen van het vermogen van je cv-ketel is een van de meest belangrijkste, maar moeilijke stap tijdens het selecteren van een nieuwe ketel. Voor het selecteren van het juiste vermogen is dit verschillend bij een solo en een combiketel, vandaar dat we ze apart behandelen.

Soloketel vermogen bepalen

De brander in een cv-ketel kan moduleren, dus op volle kracht werken maar ook heel zachtjes branden. Natuurlijk, als de brander op een laag pitje brandt zal deze weinig gas verbruiken. Maar wist je dat de ketel dan veel zuiniger is? Dus dat het rendement van de ketel hoger is bij een laag vermogen. Als je slim bent kies je een ketel die in het stookseizoen, voor het grootste deel van de tijd de cv-ketel op de laagste stand laat branden. Het is voor vele een vreemd idee, maar voor je portemonnee is het slim als de hele dag de cv-ketel staat te branden op een zeer laag pitje. Dat betaalt zich niet alleen terug in een lage gasrekening maar ook in constante temperatuur in je huis.

Het is van belang dat je let op het modulatiebereik. Daarbij is de hoogste waarde niet zo belangrijk maar vooral de laagste waarde. Stel dat je huis tijdens grote dele van het stookseizoen 4 kW nodig heeft om het huis behaaglijk te houden dan zal je cv-ketels moeten selecteren die een modulatiebereik hebben wat begint bij 4 kW. Hoeveel vermogen ze maximaal kunnen leveren is niet zo van belang. Dat is meestal ruim voldoende.

Combiketel vermogen bepalen

Wil je een soloketel dan is het relatief eenvoudig. Neem vooral niet een ketel die overbemeten is, dus een veel te groot vermogen heeft. Hoewel cv-ketels kunnen moduleren (hun vermogen kunnen terugregelen) zit daar wel een grens aan. Een hoog vermogen cv-ketel heeft in zijn laagste stand veel meer vermogen dan een klein vermogen ketel. En in veel gevallen draait je cv-op de laagste stand, hopelijk zoveel mogelijk voor je want dan is hij het meest efficiënt - dus energie zuinigst!

Vuistregel

Vuistregels zijn er niet voor niets. Die werken in de meeste gevallen uitstekend. Veel cv-installateurs houden, bij goed geïsoleerde huizen 0,1 kW vermogen aan per vierkante meter vloeroppervlak.

Voorbeeld

Stel je hebt een huis met vier kamers en een gang. Die ruimten hebben een oppervlakte van 8, 12, 20, 6 en 16 vierkante meter. Samen is dit 62 vierkante meter. Vermenigvuldig deze 62 m2 met 0,1 kW. Dan heb je een cv-ketel nodig met een vermogen van minimaal 62 x 0,1 = 6,2 kW. Ketels zijn verkrijgbaar met vermogens die starten bij zo'n 16 kW. In dit geval zal je een ketel kunnen selecteren met het geringste vermogen.

Kleinste ketel meestal ruim voldoende

In zijn algemeenheid zal, tenzij je in een kast van een huis woont, denk aan een 8 ton of meer, een ketel met het kleinste vermogen volstaan voor de verwarming van je huis. Dat je soms een ketel selecteert met een hoger vermogen (in het geval dat je een combiketel hebt gekozen hebt) doe je dan niet vanwege het verwarmen van het huis maar om genoeg vermogen te hebben om veel warm water per minuut te kunnen krijgen uit je ketel voor het snel vullen van je bad of een stortdouche.

Je huidige ketel is een goed graadmeter

Als je tevreden bent over het verwarmend vermogen (ook over de eventuele warm watervoorziening) van je huidige ketel, dan is dat een goede indicatie hoeveel vermogen je nieuwe ketel nodig heeft. Controleer op basis van het modelnummer wat het vermogen is van je huidige ketel. Stel je dan een laatste vraag: stond de ketel toen het in de winter eens zo ontzettend koud was, de ketel de hele dag te loeien of stond hij voor grote delen van de tijd uit? Stond de brander vaak uit dan heeft je ketel dus te veel vermogen. Als je een ketel kan kopen met minder vermogen dan je huidige ketel dan heeft dat de voorkeur, tenzij je een combiketel koopt, want dan speelt de hoeveelheid warm water de belangrijkste keuze bij het bepalen van je vermogen. Lees hier meer over in het artikel die ingaat op de warmwatervoorziening van een combiketel met haar CW waarde index.

Koop niet een ketel met te veel vermogen

Denk niet bij het kopen van cv-ketels, beter een stuk meer vermogen dan krap, want dat werkt bij cv-ketel zo niet. CV-ketels met een groot vermogen zijn meestal iets minder zuinig dan kleine ketels. Daarnaast zijn ze fysiek groter en een stuk duurder.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­