Het vermogensdilemma bij cv-ketels

thermometer ltv

Bij het produceren maar ook het kopen van cv-ketels speelt het vermogensdilemma een grote rol. Dit dilemma is vergelijkbaar met vele andere dingen, je wilt een grote auto maar hij moet wel zuinig zijn of je wilt wel een grote woning hebben maar de huurprijs mag niet te hoog zijn. Tja, dilemma's gek wordt je er van.

Wanneer je een nieuwe cv-ketel wil kopen, meestal ter vervanging van je bestaande ketel, zal je moeten weten hoeveel vermogen deze moet leveren. De belangrijkste keuze bij een cv-ketel is namelijk het vermogen wat hij kan leveren. Koop je een ketel met een te groot vermogen dan betaal je teveel en is het comfort lager. Een cv-ketel met een te klein vermogen is ook niet goed.

Het vermogensdilemma van cv-ketels

Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen blijkt het benodigde vermogen van een ketel voor het verwarmen van het huis zeer gering te zijn. Zo gering zelfs dat zulke kleine cv-ketels niet te koop zijn. Dat brengt ons bij het "vermogensdilemma" van de cv-ketel.

Wat we tot op heden berekend hebben is het benodigde vermogen om het huis te verwarmen. De meeste cv-ketels zijn zogenaamde combi-ketels. Ze moeten ook warm water voor douche of bad maken. De vraag is hoeveel vermogen heb je nodig voor het verwarmen van het douchewater? Daar gaan we:

Voor iedere graad Celsius dat je één liter water per minuut wil verwarmen heb je 70 Watt nodig. Water uit de waterleiding in de koude maanden heeft een temperatuur van zo'n 7 graden. Douchewater is meestal 37° Celsius, het water moet dus 30° Celsius in temperatuur stijgen. Daar heb je dan 30 x 70 Watt = 2100 Watt voor nodig. Maar dan hebben we pas een miezerig straaltje van 1 liter per minuut, zelfs de kat van de buren haalt daar zijn neus voor op. De meeste douches gebruiken 8 tot 10 liter water per minuut. Voor 10 liter warm water per minuut heb je een vermogen nodig van 2100 Watt x 10 liter = 21.000 Watt of 21 kW.

Zie daar het vermogensdilemma: in hartje winter hebben we een cv ketel nodig met een vermogen van 5 kW om het huis te verwarmen, in het voor en naseizoen maar 1 of 2 kW. Voor het douchen hebben we echter een vermogen nodig van zo'n 21 kW. Helaas produceren cv-ketel fabrikanten geen ketels die zowel 1 kW warmte kunnen afgeven voor het verwarmen van het huis en even later 21 kW als de douche aangezet wordt. Dit komt omdat de vlammen in brander van de ketel wel "gemoduleerd" kunnen worden, maar vlammetjes kan je niet steeds maar kleiner maken. Op een gegeven moment dooft de vlam ondanks dat er nog gas blijft stromen.

Feitelijk hebben we twee apparaten nodig, een cv-ketel met weinig vermogen en een geiser met een groot vermogen. Maar ja, twee apparaten in je huis dat vinden we maar niets, vandaar dat haast iedereen een combi-ketel heeft. Daarin moeten dus compromissen gesloten worden.

Bij de keus van een nieuwe ketel is het slim om vooral te kijken naar een cv-ketel die in staat is hele kleine en hele grote vermogens af te geven.

Een voorbeeld: een Intergas Kombi Kompakt HReco 24 kan een vermogen leveren tussen de 5,9 en 18,1 kW. Voor het verwarmen is die 5,9 kW ruim voldoende maar de 18,1 kW voor het warm water is aan de krappe kant. De Intergas Kombi Kompakt HReco 30 levert 7,6 tot 23,4 kW, het laagste vermogen van 7,6 kW is al erg ruim, naar de 23,4 kW is weer prettig voor het warme water. Zetten we daar de Atag A244C naast dat is dat al een stuk aantrekkelijker, die levert een vermogen tussen de 4,9 en 23,3 kW.

Wat zijn de negatieve gevolgen van een ketel met een te groot vermogen?

Ketels die een te groot vermogen hebben zijn meestal niet in staat de het vermogen genoeg terug te regelen (moduleren) waardoor je veel te veel verwarmingscapaciteit hebt. Veel "grotere" ketels hebben leveren minimaal 7 tot 10 kW vermogen in de laagste stand en dat is veel te veel voor het warm houden van je huis. Dit betekent dat de cv-ketel maar heel kort hoeft aan te staan om je huis op temperatuur te krijgen en moet dan gelijk afslaan, maar binnen de kortste keren moet hij weer aanslaan omdat de temperatuur weer is gedaald. Dit vele aan en uit gaan van de ketel heeft een negatieve invloed op de levensduur en onderhoud van de cv-ketel. Daarnaast zal je merken dat de temperatuur in de kamer wat meer zal fluctueren dan bij een ketel met een kleiner vermogen. En tja, een ketel met meer vermogen is een stuk duurder dan een ketel met minder vermogen.

Wat zijn de negatieve gevolgen van een ketel met een te klein vermogen?

Wanneer je een ketel met een te klein vermogen hebt gekocht zal je het huis altijd wel warm krijgen, daarover maakt geen enkele cv-installateur zich zorgen. Een ketel met een klein vermogen zal echter niet in staat zijn genoeg warm water voor de douche te maken. Het resultaat is een "miezerig straaltje uit de douchekop".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is, alleen je te informeren.

ik heb het gelezen