Hoe is het mogelijk dat een cv-ketel meer dan 100% rendement kan leveren?

atag cv-ketel
HR cv-ketel van Atag

Moderne HR cv-ketels, worden gespecificeerd met een rendement van 107% of meer. 107% betekent dat je meer energie krijgt dan dat je in een cv-ketel stopt. Dat kan toch niet?

Definitie kwestie

Een rendement van meer dan 100% is natuurlijk niet mogelijk. Het blijkt een definitie kwestie te zijn. Vroeger werd het rendement van een cv-ketel gemeten door de hoeveelheid afgegeven energie aan de cv-installatie te meten op basis van de "onderwaarde". Dat is een meting die de warmte meet zonder rekening te houden met de rest-energie die zich bevindt in de waterdamp. Als in zo'n situatie alle warmte nuttig gebruikt werd dan werd dat gesteld op 100% rendement. Men negeerde dus de potentiële restwarmte in de waterdamp.

Moderne cv-ketels benutten wel de energie die zicht in de waterdamp bevindt, de condenswarmte. Vandaar dat moderne cv-ketels ook condenserende ketels worden genoemd. Wanneer de rendementsmeting op onderwaarde wordt uitgevoerd maar toch de condensatiewarmte meegerekend wordt lijkt het of er meer warmte vrijkomt dan je theoretisch zou verwachten en stijgt de waarde boven de 100%.

Bij een bovenwaarde meting zou je bij een moderne cv-ketel een waarde meten rond de 99%. De condensatie wordt vrijwel geheel benut en een heel klein deel van de verbrandingswarmte verdwijnt via de schoorsteen. Een gasgestookte cv-ketel is dan ook een heel efficiënt apparaat.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

home­